E-ticarette Sosyal Medyanın Yeri ve Firmalar Üzerindeki Etkisi

Sosyal medya, firmaların müşterileri ile iletişim şeklini değiştirmesinin yanı sıra iş adımlarının yapılış şekillerinde de büyük değişiklikler yaratmıştır. Firmalar halihazırda ki müşterileriyle iletişime geçmeye, potansiyel müşterileri kazanmak, müşterilerine güven vermek, marka bilinirliklerini ve imajlarını korumak için sosyal medya araçlarını her geçen gün artan bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Günümüzde sosyal medya, işletmeleri doğrudan doğruya müşterileri ile buluşturan ve pazarlama imkanları sunan bir platformdur. Sosyal medya, geleneksek pazarlama araçlarına göre çok daha düşük maliyetli ve işletmelerin daha büyük kitlelere zaman kısıtlaması olmadan doğrudan iletişime geçmesine yönelik fırsatlar sunmaktadır.

Sosyal ağlar işletmelerin pazarlama mesajlarını iletilmelerinde ve yaymalarında, ürün sunumlarını gerçekleştirmelerinde ve marka imajlarını yönetmede eşsiz bir destekleyici unsur olarak yer bulmaktadır.

İşletmeler için bu, potansiyel müşteriler ile yeni ilişkiler kurmak ve mevcut memnun müşteriler sayesinde ise ürünlerinin satış oranlarını arttırmak anlamına gelmektedir. İşletmelerin müşterileriyle iletişiminin önemi ise müşteriyle arasında güven olgusunu oluşturmak, müşterilerinin anlayışlarını kazanmak, tercih edilme oranlarını arttırmak, hatırlatma sağlamak, farkındalık yaratmak ve ikna etmek ile ilgilidir. İşletmeler bu yüzden ilişki geliştirmede sosyal medya kanallarında giderek artan bir önem vermektedir.

Sosyal medya, en az dört önemli şeyi yapmanızı sağlar:

  • Yeni fikirleri ve trendleri keşfedin.
  • Mevcut ve yeni kitlelerle daha derin yollarla bağlantı kurun
  • İşinize dikkat ve trafik getirin.
  • Markanızı oluşturun, oluşturun ve geliştirin.

Sosyal medya platformlarının bazı popüler uygulamaları arasında instagramfacebook ve linkedln bulunmaktadır.

Dünya genelindeki toplam Instagram kullanıcılarının sayısına baktığımızda 1 milyarın üzerinde olduğu görülmektedir. Bu rakam toplam dünya nüfusunun %10’undan daha fazladır.

2021 yılı ilk çeyreği itibarıyla dünyada aktif Facebook kullanıcı sayısı 2,85 milyar olurken, Facebook‘un dünya çapındaki en büyük sosyal ağ olarak kayıtlara geçtiği görüldü.

Linkedln’in Türkiye’deki kullanıcı sayısını geçtiğimiz Eylül ayında 3.7 milyondu. Türkiye, dünya çapında Linkedln’i en yaygın olarak kullanan ilk 20 ülke arasında 19’uncu sırada yer alıyordu.

Türkiye’deki Linkedln kullanıcılarını üstlendikleri görevlere göre de analiz edilirken, 4 milyon 300 bin kullanıcının 500 bininin kara verici profesyoneller olduğunu söylüyor.

Bu istatistikleri göz önüne aldığımızda Linkedln, firmalar için daha çekici ve profesyonel bir sosyal medya platformu haline geliyor.

LinkedIn, sektörünüzdeki ilgili profesyonelleri bularak ve onlarla bağlantı kurarak ağınızı genişletmek için çeşitli yollar sunar.

Toparlayacak olursak, tüketiciler zamanlarının çoğunu internet başında geçirmektedirler. Bu durum satın alma kararlarını verme aşamalarında sosyal medyayı da göz önünde bulundurmalarını doğurmuştur. İnternette yaşanan gelişmeler tüketicileri hızla sosyal medyanın içine çekmektedir. Hatta internet kanalıyla tüketiciler hem içerik oluşturmaya başlamışlar hem de tecrübelerini sosyal çevreleriyle paylaşma imkanı bulmuşlardır.

Tüm markalar oluşan bu yeni medya düzeninin ve yeni kültürün doğasını kavramaya çalışmaktadırlar. Zira bu değişime uyum sağlamayanlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir